Havi számfejtések
Nyomtatványok

Program leírás

RIWO - Bérszámfejtés-2017

© RIWO Számítástechnikai és Kereskedelmi KFT.
7150 Bonyhád Bezerédj u. 43.
telefon : 30/8552476, 74/450435
e-mail  : support@riwo.hu
WEB lap : https://www.riwo.hu

Hardver követelmények

1 db. IBM-PC kompatibilis számítógép melyhez tartozik :
80 MB szabad terület a merevlemezen,
512 MB RAM,
nyomtató.

Szoftver követelmények
A program minimális szoftver igénye egygépes felhasználás esetében:
Windows 98 SE/2000/XP/NT/Vista/Windows 7/Windows 8/Windows 10 operációs rendszerek közül bármelyik, valamint ODBC-driver, ami egy választott adatbázishoz kapcsolódik.

Általános tudnivalók

Adatbevitel közben használható billentyűk
Bal nyíl - egy karakterpozíciót balra lép, de nem lép át az előző mezőbe, ha eléri az első pozíciót .
Jobb nyíl - egy karakterpozíciót jobbra lép, de nem lép át a következő mezőbe, ha eléri az utolsó pozíciót .
CTRL+bal nyíl - Az előző szó elejére lép.
CTRL+jobb nyíl - Az következő szó elejére lép.
Fel nyíl - Az előző mező elejére lép.
Le nyíl - A  következő mező elejére lép.
HOME - Az aktuális mező elejére áll.
END - Az aktuális mező végére áll.
DELETE - Törli a kurzor pozíciójában álló karaktereket.
BACKSPACE - Törli a kurzor előtti karaktert.
RETURN (ENTER) - Befejezi a mező szerkesztését és átlép a következő mezőre.
ESC - Befejezi a mező szerkesztését és kilép.

Numerikus értékek (számok) bevitelénél, a lenyomott billentyű minden esetben jobbról tölti ki az adatbeviteli mezőt, a kurzor pozíciójától függetlenül. Az adatvitel közben használható plusz billentyűk leírását a képernyő bal alsó sarkában a "Program regisztrált tulajdonosa mellett lehet látni. Ez minden mezőnél frissül. Amennyiben egy azonosító mezőn áll (dolgozó, jogcím, fizetési mód), akkor általában három lehetősége van: SHIFT+F1-kódfelvitel, F1-segítség, CTRL+F1-szöveges segítség.
A listák paraméterezésénél gyakori megoldás a programban, hogy az adathalmaz egy részét tól-ig határolással kell kivágni a feldolgozáshoz. Az alsó és felső határok a lista részét képezik, benne lesznek a listában.

Táblázatok kezelése
Bal nyíl - egy mezőt balra lép.
Jobb nyíl - egy mezőt jobbra lép.
Fel nyíl - az előző sorba lép.
Le nyíl - a következő sorba lép.
HOME - az aktuális sor első oszlopába lép.
END - az aktuális sor utolsó oszlopába lép.
CTRL+HOME - ugrás a táblázat elejére.
CTRL+END - ugrás a táblázat végére.
DELETE - törli az aktuális sort.
INSERT - új sor felvitele.
PAGE UP - lapozás előre.
PAGE DOWN - lapozás hátra.
RETURN (ENTER) - módosítás.
ESC - kilép.
F3 - keres.
F9 - Nyomtatás.
F11 - Szűrő.
F12 - Rendezés.
CTRL+F12 - Export.

Az ENTER, INS, DELETE (felvitel, módosítás, törlés) funkciókat, egyes feladatoknál a program letiltja, amit a nyomógombok szürkítésével jelez.

A táblázatok felett nyomott jobb egérgomb egy felbukkanó menüt ad, ahonnan szintén lehet funkciókat indítani. Bal egérgombbal a táblázat pozícióit lehet beállítani. A függőleges "scrollbar"-pozíciója rögzített.

Javasolt mentési rend
Minden nap végén a rögzítések végeztével. Amennyiben floppyra ment, minden mentést KETTŐ példányban kell elkészíteni. A mentés egyedi tömörítést használ. A program vagy adatainak megsérülése esetében a "pack.exe" segédprogrammal lehet a mentést visszatölteni. A program belső mentését végző menüt csak Access és Microsoft SQL Server adatbázis-kezelő esetében lehet használni. Ettől eltérő esetben a mentésről az adatbázis rendszergazdájának kell gondoskodni.

A törzsadatok kezelésével egyszemélyi felelős megbízása, aki a bevitt adatok felett áttekintéssel bír. A hibásan felvitt törzsadatok az egész vállalat működését károsan befolyásolják.

Jogosultságok
A program a jogosultságokat menüszinten teszi lehetővé. Minden felhasználóhoz saját azonosítót és jelszót lehet rendelni. Az azonosítók megléte után lehet a menüszintű hozzáférést biztosítani az egyes felhasználóknak. A táblázatokhoz további öt szintet lehet hozzárendelni. 1-felvitel, 2-módosítás, 3-törlés, 4-lekérdezés, 5-listázás. A felhasználói jogok megadása a rendszergazda feladata. Amennyiben egy képernyőn több táblázat látható akkor a "Táblázatok jogosultságai" menüpontban lehet meghatározni, hogy a felhasználók az egyes táblázatokban, milyen funkciókat indíthatnak el.

A bérprogramot egyidejűleg több példányban is lehet futtatni. A programot pendrive-ra másolva minden telepítés nélkül futni fog Windows XP, Windows Vista környezetben.

Nyomtatási kép
A listázás minden esetben létrehoz egy nyomtatási képet. A nyomtatási képen az ikonsoron lehet előre és visszalapozást kezdeményezni. A program minden esetben a Windowsban beállított alapértelmezett nyomtatóra fog nyomtatni. A nagyító funkció kétállású. Amennyiben egy nyomtatási képet tovább szeretné küldeni akkor lehetőség van arra, hogy e-mailben továbbítsa egy tetszőleges címre.

Törzsek
A program a törzsek feltöltésével válik használhatóvá. A törzsek három részre vannak bontva. Dolgozó és a hozzátartozó adatok karbantartása. Állandó vagy nagyon ritkán változó törzstáblák(FEOR, Jogcímek, Nyugdíjpénztárak). Évente valószínűleg egyszer változó paraméterek (Adótábla, Naptár, Éves kedvezmények, százalékok).

Havi elszámolások:
A képernyő táblázatokra van osztva. A bal felső táblázatban lehet beállítani a lekérdezni kívánt hónapot. A jobb felső táblázat mutatja a dolgozók havi elszámolásait (besorolás, besorolási bér, ledolgozott napszámot, óraszámot, jogviszonyt, fizetési módot, szabadnapok és ledolgozott napokat.) Az alsó táblázat, középen mutatja, hogy az felső táblázat aktuális sorához milyen havi elszámolás tartozik (Alapbér, adók stb.). Az jobb alsó táblázat mutatja az igazolt és igazolatlan távolléteket. A képernyő alsó részén a program az APEH bevalláshoz tartozó egyéb nyilvántartandó adatokat mutatja meg. A havi elszámolások alapján készülő listákban nincs benne az aktuális év könyvelési logikája. Ez biztosítja, hogy a következő évre-évekre minimális módosításokkal lehet ugyanezt a programot használni. A másik oldalról viszont be kell vinni az összes az elszámolásban szereplő jogcímet ami a listákhoz szükséges. Az összesítő jogcímeket is. Ezen plusz munkának a gyorsítására kettő lehetőséget biztosít a program.
· Egy-egy dolgozóhoz előre fel lehet vinni, hogy milyen jogcímek tartoznak hozzá, mekkora összeggel (Alkalmazottak/Jogcímek). Ezek után az adatbevitelnél a program egyesével fel fogja ajánlani a rögzítendő jogcímet és összeget.
· A másik lehetőség a számfejtés futtatása ami, a megadott paraméterekkel adatbevitel nélkül létrehozza a dolgozók havi jogcímeit.

Adatbevitel
Csak abban az esetben kell adatokat rögzíteni, ha nem használja a program számfejtés funkcióját! Adatbevitel esetén minden jogcímet külön rögzíteni kell.
Alkalmazott : Csak a dolgozó törzsben létező azonosítót lehet felvinni. Amennyiben új belépőről van szó akkor, lehetőség van az azonnali kódfelvitelre.
Év : A program kitölti az aktuális év számával, enterrel tovább kell lépni.
Hónap : Kitöltése kötelező. Az előző munkahelyeken szerzett jövedelmeket "++"-jelöli. A program automatikusan kitölti az időszak kezdet, vége mezőket amikor elhagyja a hónap mezőt. A hónapkódok megváltoztatása nem engedélyezett.
Besorolás : Havi fix ("01"), órabér ("02") vagy teljesítménybéres ("03") elszámolás. A program a dolgozó törzsből kitölti.
Besorolási bér : A program a dolgozó törzsből kitölti.
Óraszám/napszám : A program a naptár törzsből kitölti.
Jogviszony : A program a dolgozó törzsből kitölti.
Fizetési mód : A program a dolgozó törzsből kitölti. Amennyiben a dolgozónak megosztott a fizetési módja, a pénztárból és banki utalással együtt kapja meg a bérét, akkor készpénzes fizetési módot kell választani és a "2900"-ás     jogcímre fel kell vinni az utalandó összeget.
Alkalmazás minősége : A program a dolgozó törzsből kitölti. Az APEH bevallás kötelező eleme.
Korkedvezményre jogosító munkakör : A program a dolgozó törzsből kitölti.
Elszámolás módja : Egy alkalmazottnak egy hónapban maximum kettő önálló elszámolása lehet. Az elszámolt időszakok nem fedhetik egymást. A hó közi elszámolás nem lesz része egyetlen listának és bevallásnak sem. A hó közi elszámolástól függetlenül a hó végi elszámolást el kell készíteni.
Fizetett szabadság : A dolgozó adott hónapban szabadságon töltött napjainak száma. A távollét táblázatban kell meghatározni a napokat.
Fizetett ünnep : Fizetett ünnepek száma.
Betegszabadság : Munkáltató által fizetett betegszabadság. A távollét táblázatban kell meghatározni a napokat.
Táppénzes napok :TB-által fizetett távollét napokban. A távollét táblázatban kell meghatározni a napokat.
Fizetetlen napok : Azon napok száma, amelyekre munkabér nem jár. A távollét táblázatban kell meghatározni a napokat.
Fizetetlen óraszám : Itt összesíti a program, hogy az adott hónapban a "Műszakpótlékok távollétek" képernyőn mennyi fizetetlen órát vittek fel.
Igazolatlan távollétek : Ezen napokra a program bért nem számfejt. A távollét táblázatban kell meghatározni a napokat.
Táppénzes napok száma gyermekápolás után :TB-által fizetett távollét napokban. A távollét táblázatban kell meghatározni a napokat.
Gyerekek után járó szabadság.
Pótszabadság.
Elszámolt időszak : Normális esetben a hónap kezdő és záró dátuma. Belépés és kilépés esetében ettől eltérő is lehet.
Magánnyugdíjpénztár munkáltatói kiegészítés. Az alkalmazott adatok karbantartásánál lehet az alapértelmezett értékét meghatározni.
Magánnyugdíjpénztár munkavállalói kiegészítés. Az alkalmazott adatok karbantartásánál lehet az alapértelmezett értékét meghatározni.
Önkéntes nyugdíjpénztár munkáltatói kiegészítés. Az alkalmazott adatok karbantartásánál lehet az alapértelmezett értékét meghatározni.
Önkéntes nyugdíjpénztár munkavállalói kiegészítés. Az alkalmazott adatok karbantartásánál lehet az alapértelmezett értékét meghatározni.
Elszámolt : Amennyiben az elszámolt jelző nincs beállítva, akkor a záróprogram módosíthatja a dolgozó adatait, és nem jelenik meg a bérjegyzéken.

A "ment" nyomógombra kattintva vagy rajta állva enter-t nyomva tovább lehet lépni a jogcím felvitelekhez. Ha az aktuális dolgozóhoz rögzített jogcímeket, akkor a program ezeket egyesével fel fogja ajánlani. Ha nem rögzített, akkor minden jogcímet fel kell vinni a jogcímtábla alapján.

Havi jogcímek felvitele:
Jogcím : Csak a jogcímtörzsben létező azonosítót lehet felvinni. Amennyiben új jogcímet akar felvinni, akkor lehetőség van az azonnali kódfelvitelre.
Összeg : A jogcímhez tartozó havi összeg. (pl.: "0100"-Alapbérhez 50000-forint)
Költség : A jogcímhez tartozó költségeket tartalmazó összeg.
Elmaradás oka : Amennyiben egy jogcímet nem egyenlít ki, akkor mi volt az oka. Az APEH bevalláson rögzítésre kerül.
A "tovább" nyomógombra kattintva vagy rajta állva enter-t nyomva a program rögzíti az aktuális sort az adatbázisba. A beviteli mezők alatti táblázatban jogcím szerint csökkenő sorrendben lehet látni az aktuális dolgozóhoz és év+hónaphoz tartozó adatokat.

Havi jogcímek módosítása
Jogcím: Nem módosítható.
Összeg: A jogcímhez tartozó havi összeg. (pl.: "0100"-Alapbérhez 50000-forint)
Költség: A jogcímhez tartozó költségeket tartalmazó összeg.
Elmaradás oka: Amennyiben egy jogcímet nem egyenlít ki, akkor mi volt az oka. Az APEH bevalláson rögzítésre kerül.
Befizetett összeg: A bérlap nyomtatás használja. Itt lehet megadni, hogy a munkáltató az előírt összegből mennyit fizetett be adóként, járulékként. A bérlap nyomtatás automatikusan kitölti bejelölés esetén.

Havi távollétek felvitele
A távolléteket még a számfejtés előtt rögzíteni kell. Nem kell rögzíteni a fizetett ünnepet, mivel a program azt a saját naptárából számolja. Az távolléteket tartalmazó ablak fölött meg kell nyomni az egér jobb gombját, és ki kell választani a felvitel sort.
Alkalmazott azonosító : Csak a dolgozó törzsben létező azonosítót lehet felvinni. Amennyiben új belépőről van szó akkor, lehetőség van az azonnali kódfelvitelre.
Év : A program felajánlja mindig az aktuális évet, enter-rel tovább lehet lépni.  - Hónap : Csak "01"-"12" értéket lehet bevinni.
Időszak (kezdő-záró nap).
Távollét kód : Csak a programban szereplő távolléteket lehet kiválasztani.

Teljesítménybér
A teljesítménybéres alkalmazottak normájának felvitelére szolgál. Meg kell határozni először, hogy egy-egy munkadarab elkészítése mennyi forintba kerül. Majd fel kell vinni naponta munka fajtánként a megtermelt darabszámot.

Műszakpótlékok
Éjszakás műszakpótlékok, túlórák, bérpótlékok felvitelére szolgál. A pótlék %-ok az "Bérparaméterek" menüpontban módosíthatóak.

Számfejtés
A program az előre bállított adatokkal (alkalmazottak, bérpótlékok, távollétek, alkalmazottak havi jogcímei) kiszámolja, alkalmazottanként a havi adatokat. A hónap kiválasztása után kitölti a bevallási időszak kezdő és záró dátumát. Ezek a dátumok, ha nem teljes hónapra szeretne számfejteni, akkor átírhatóak. Az elszámolás módja lista biztosítja, hogy egy-egy alkalmazottnak egy hónapban több számfejtése is lehet. A különböző számfejtések paramétereit az "Alkalmazottak-További számfejtések paraméterei" menüpontban lehet meghatározni.

A számfejtések csak a kijelölt alkalmazottaknál számítja ki a havi adatokat. Ha egy alkalmazott korábban már számfejtve lett, akkor az ismételt feldolgozásból kimarad.

Távolléti díj meghatározása:
Számolni a számfejtés előtt azt jelenti, hogyha rendelkezésre állnak a program számára az elmúl hat hónap adatai, akkor a program kiszámolja és rögzíti a távolléti díjakat. Később a számfejtés innen fogja kiolvasni a fizetett ünnep, fizetett szabadság, betegszabadság idejére fizetendő távolléti díjakat.
Előre rögzített adatok használata azt jelenti, hogy a korábban kiszámított, felvitt adatokat fogja használni a program.
Csak az aktuális hónap adatait vegye figyelembe azt jelenti, hogy a program figyelmen kívül hagy a távolléti díj táblázatban esetleg rögzített adatokat és csak az aktuális besorolási bérét veszi figyelembe a távollétek díjának meghatározásakor.

Számfejtés módosítás
Amennyiben rögzítés útján kerültek az adatbázisba az adatok, akkor tételesen be kell állítani az elszámolt mezőt "kipipáltra", hogy ne lehessen már módosítani a tételeket, és a bérjegyzéken a dolgozó szerepeljen. Amennyiben jogcímhez tartozó értéket akar módosítani, akkor rá kell állni arra a sorra melynek értékét módosítani akarja, meg kell nyomni a jobb egér gombot és a menüből ki kell választani a módosítást az egér bal gombjával (ezek akkor igazak ha a nyomógombok alapértelmezése működik), vagy kettőször rá kell kattintani a módosítandó sorra.
Ha utólag vittek fel egy adóalapot növelő sort vagy egyéb levonást, ami módosítja a már elkészült elszámolást, akkor először az elszámolt jelzőt vissza kell venni, majd ismételten futtatni kell a számfejtést!

Teljes számfejtés törlése
Amennyiben a dolgozó egy havi összes adatát ki akarja törölni, akkor rá kell állni a dolgozó törölni kívánt havi sorára és rá kell kattintani a "törlés" nyomógombra. A program megmutatja a havi adatok fej-tételét és ha itt rákattint a törlés nyomógombra, akkor a jogcímekkel együtt a program visszavonhatatlanul kitörli az adatokat.

Tétel (jogcím) törlése
Ha csak egy jogcímet akar törölni, akkor az alsó táblázatban álljon rá a törölni kívánt jogcímre, majd nyomjon egy jobb egérgombot és válassza ki a törlés menüsort. A program egy részletező ablakban még egyszer rákérdez a törlésre és ha a "töröl" nyomógombra kattint, akkor törli a dolgozó kiválasztott jogcímét. A jogcím törlése nem módosítja az elszámolást. Tehát egy-egy jogcím törlése után futtatni kell a számfejtést.

Nyomtatások
A program nem nyomtat soha egyből a nyomtatóra. Először mutat egy nyomtatási képet majd itt a nyomtató ikonra kattintva lehet az adatokat kinyomtatni. A nyomtatványkiválasztó ablak jobb oldalán látható kép a várható listaeredményt mutatja.

APEH bevallások
Itt lehet kiválasztani az import vagy XML fájlokat amit az ABEV program számára kell feladni.

Bevallások előállítása
1708

Nyomja meg a "Kiegészítő adatok nyomógombot"!
A bevalláshoz tartozó nyomtatvány adatokat létre kell hozni. Ez két különböző módon történhet:
- A program generálja a rendelkezésre álló adatokból a bevallás sorait és ha szükséges, akkor ki kell egészíteni.
- Minden a bevalláson szereplő rovatot külön rögzíteni kell.
Be kell zárni az adatokat megmutató képernyőt.
Ki kell választani, hogy az "1708A-XML-EBev-Havi bevallás" vagy "1708M-Import fájl-Havi bevallás" fájlt akarja elkészíteni.
Ellenőrizni kell az ABEV program könyvtára jó helyre mutat-e.
Ki kell választani, hogy melyik hónap adataiból akarja a bevallást elkészíteni.
Meg kell nyomni az "Export" nyomógombot.

1758
A program csak azon alkalmazottaknak fog bevallást készíteni akiknek az alkalmazott törzsadatainál a 1758-as bevalló jelző be van állítva. A program XML fájl hoz létre.
Ki kell választani, hogy az "1758A-XML-Havi bevallás" fájlt akarja elkészíteni.
Ellenőrizni kell az ABEV program könyvtára jó helyre mutat-e.
Ki kell választani, hogy melyik hónap adataiból akarja a bevallást elkészíteni.
Meg kell nyomni az "Export" nyomógombot.

17T1041
Bejelentő lap a munkáltató által foglalkoztatottak adatairól. Futtatás előtt ki kell tölteni az alkalmazott adatoknál található "Bejelentő lap" adatait. A program új belépők esetében "normálisan" kitölti a bevallás adatait. Kilépők esetében az Abev-ben módosítani kell az átadott adatokat. A program import fájlként kell az Abev-be beolvasni.
Ellenőrizni kell az ABEV program könyvtára jó helyre mutat-e.
Ki kell választani, hogy melyik hónap adataiból akarja a bevallást elkészíteni.
Meg kell nyomni az "Export" nyomógombot.

17M30 (2018-januárban kerül a programba)
Ellenőrizni kell az ABEV program könyvtára jó helyre mutat-e.
Ki kell választani, hogy melyik hónap adataiból akarja a bevallást elkészíteni.
Meg kell nyomni az "Export" nyomógombot.

1753 (2018-januárban kerül a programba)
Ellenőrizni kell az ABEV program könyvtára jó helyre mutat-e.
Ki kell választani, hogy melyik hónap adataiból akarja a bevallást elkészíteni.
Meg kell nyomni az "Export" nyomógombot.

A program az aktuális felhasználó könyvtárába (Windows XP esetében a c:\Documents and Settings\név\abevjava\import\, Windows Vista, Windows 7 esetében a c:\Users\név\abevjava\import\) könyvtárba próbálja menteni. Amennyiben az AbevJava-t nem alapértelmezésekkel telepítették, akkor ezt a könyvtárnevet át kell írni!

Havi kötelezettségek
Azon listák melyeket várhatóan minden hónapban használnak.

Bérlap:
A bérlap nyomtatásánál beállítható, hogy a korábbi hónap közterheit a munkáltató megfizette-e. Amennyiben ez be van állítva, akkor a program a korábbi hónap elszámolását módosítja. Beírja minden közteherhez a befizetett összeget. Amennyiben csak részben lett a közteher megfizetve, akkor kézzel kell módosítani a korábbi hónap elszámolt jogcímét. A listázandó közterheket a jogcím módosításánál lehet állítani.

Bérjegyzék

Havi utalások
Az utalásokat az "Utalások generálása" nyomógombbal lehet létrehozni. Amennyiben ismételt vagy módosított bérelszámolás miatt módosítani kell az utalásokat, akkor először törölni kell a teljes havi generált utalási listát (rá kell állni a törölni kívánt hónapra, jobb egérgomb, törlés). Majd ismét generálni kell az adatokat. A program tekintettel van a korábbi hónapok ezres kerekítéseire. Amennyiben a maradványértékek kezelését ki akarja kapcsolni akkor a számfejtés paraméterinél letiltható.

Béren kívüli juttatások utalványai

Kimutatások
Bérkarton
Adónyilvántartó lap
Szabadság és távollét kimutatás
Jogcím összesítő, Adónem kód szerinti összesítő
Havi elszámolások HTML exportja
Távollétek
Grafikus elemzések
Bérpótlékok óránkénti éves összesítése

Nyilatkozatok
Nyilatkozat az adóbevalláshoz NY29-NY30
Nyilatkozat a családi kedvezmény igénybevételéről
Nyilatkozat az első házasok kedvezményéről
Nyilatkozat a figyelembe vehető költségekről
Nyilatkozat a személyi kedvezmény igénybe érvényesítéséről
Külföldi illetőségű magánszemély nyilatkozata az adókedvezményről
Nyilatkozat a gyermekek után járó pótszabadságokról

Igazolások
Munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnésekor
Igazolólap a munkanélküli járadék megállapításához
Igazolás az aktuális évben szerzett bérjövedelmekről
Adatlap a munkáltatótól származó jövedelmekről a munkaviszony megszűnésekor : Mivel a nyomtatvány olyan adatokat is tartalmaz, amiket a program nem tart nyilván ezért a nyomtatvány elkészítése előtt az adatokat elő kell készíteni. Először rá kell kattintani a kiegészítő adatok nyomógombra, majd a következő képernyőn rá kell kattintani az "Adatok generálása" nyomógombra. Ez létrehozza a program által szolgáltatható adatok listáját, majd ha egyéb adatot is szeretne a nyomtatványra felvinni, akkor azokat rögzítéssel pótolni kell.
NYENYI adatlap
Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához
Munkáltatói igazolás a jogviszony megszűnésekor
Munkáltatói igazolás
Igazolás a nyilvántartásba vételről
Igazolás az álláskeresési járadék megállapításához
Béremelési értesítő
Szabadság lista
Munkaszerződés
Egyszerűsített munkaszerződés
Igazolás az egyszerűsített foglalkoztatásról
Igazolás az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevételről

Adatszolgáltatások
APEH bevallások
Havi átlagos statisztikai állományi létszám kimutatása

Törzslisták
Alkalmazottak törzsadatai

Főkönyvi feladás
RIWO Kettős Könyvvitel - A fájl szerkezete ügyfélszolgálatunkon elérhető.

Jelenléti ív
Jelenléti ívet a következő esetekben kötelező kitölteni:
Alkalmi munkavállaló esetén. A program a 1708-as bevallás előállításánál veszi figyelembe a ledolgozott napok meghatározásához.
Azon havi béres alkalmazottaknál, akik jelenléti íves elszámolásra vannak bejelölve. A számfejtés a ledolgozott munkanapok számát és az óraszámot az alkalmazott havi számfejtéséhez elmenti. Az óra meghatározásánál a program percre adja össze a ledolgozott időket, majd ebből számolja ki a ledolgozott óraszámot. Ha maradék percek száma eléri a 30-percet, akkor felfele kerekíti az órákat, egyébként lefele.
Ettől eltérő esetekben kitölteni csak akkor kell, ha az alkalmazottaknak a programmal akarnak jelenléti ívet nyomtatni.
Amennyiben a jelenléti ív képernyőjén beállítják a „Távollétek mentése a havi elszámolásba” nyomógombot, akkor a program a szabadság, betegszabadság, táppénz napokat a távollétek táblázatába is elmenti. Ezeket az adatokat számfejtés a későbbiek folyamán fel fogja használni.

Műszakpótlékok, távollétek
A számfejtés előtt rögzíteni kell a szabadság, betegszabadság, táppénz adatokat, valamint az esetleges műszakpótlékokat, túlórákat, teljesítménybéres elszámolás adatait és az egyéb fizetetlen távolléteket. Rögzítés után a program figyelembe fogja venni a rögzített adatokat. A havi elszámolások képernyőjén szintén lehet rögzíteni, de addig ott nem fog látszani, amíg a számfejtés nem készül el.

Törzsek
Alkalmazottak:
Minden alkalmazott adatait, a különböző bevallásokhoz, számfejtéshez rögzíteni kell. Lehetőség van az alapadatok egy részének importálására, ha valaki másik bérprogramról akar áttérni. Ebben az esetben futtatni kell a "Törzsadatok XML importja" menüpontot. Ez azokat az adatokat, amelyeket a 1708-as bevallás tartalmaz a program beolvassa. A beolvasás után minden    alkalmazott adatait ki kell egészíteni. Minden évváltáskor az évre vonatkozó egyedi adatokat is rögzíteni kell. Ilyen például a gyermekkedvezményre, elvárt járulékalapra vonatkozó beállítások. Amennyiben valaki Start kártya kedvezményre jogosult, akkor mindkét kedvezményes időszak kezdő és záró dátumát, valamint a kedvezmény százalékát meg kell határozni a "Start, Kilépés" fülön. Szintén ezen a képernyőn kell rögzíteni a kilépéssel kapcsolatos adatokat is.

Jogcímek
A jogcím törzs határozza meg, hogy a különböző járulékok, adók milyen alapot képeznek a jövedelemből, illetve az elszámolásokban milyen bérelemek szerepelhetnek. A jogcímek bővíteni csak a fejlesztőkkel történő konzultáció után szabad. A jogcímtörzs alapján könyveli le a számfejtő program a különböző béreket, adókat juttatásokat.

Jogviszonyok
A jogviszony határozza meg a fizetendő járulékokat és adókat. Minden esetben felülírja a jogcím hasonló beállításait. A jogviszonyokat szabadon lehet bővíteni amennyiben a programban korábban nem rögzített esetre van szükség. A jogviszonytörzsben kell meghatározni a napi óraszámot.

Tulajdonos adatok
A program telepítése után a használatba vétel legelső lépcsője a könyvelt cég adatainak meghatározása. Ennek hiányában a nyomtatások, APEH bevallások hibásak lesznek. Az itt meghatározott cégnév a regisztrációs eljárás alapja.

Bérparaméterek
A számfejtéshez, megjelenéshez szükséges adatokat lehet beállítani.

XML Import
Feladata, hogy "idegen" program által előállított munkavállalói adatokat átolvasson a RIWO Kft. bér programjába. Az átolvasott adatokat az ABEVJAVA 1708-XML fájlból veszi át a program. Az XML fájl kevesebb adatot tartalmaz, mint amire a programnak szüksége van, ezért a beolvasás után el kell indítani az alkalmazott adatok módosítását és pótolni kell a hiányzó adatokat.

Előző évi törzsadatok importja
Amennyiben nem akarja évváltás esetén az alkalmazott adatokat kézzel rögzíteni, akkor lehetősége van a korábbi évi adatok átolvasására. Az import az alkalmazott adatokon kívül még átolvassa a nyugdíjpénztárakhoz, jogcímekhez rögzített főkönyvi számokat, azokat a jogviszonyokat, jogcímeket amelyeket saját maga vitt fel.

Regisztráció
A regisztráció két lépésből áll. Minden vállalkozás nevéből a program generál egy regisztrációs kulcsot. Ezt, ezeket a kulcsokat rögzíteni kell a "Regisztráció-Regisztráció" menüpontban. Ez a kulcs a következő év(ek)re is átkerül. A második lépcsőben rögzíteni kell egy hosszabbító kódot, ami a program működését fél évvel meghosszabbítja. Amennyiben egy nem regisztrált programmal dolgozik valaki, akkor a program egy meghatározott idő után letiltja az adatbeviteleket. A már bevitt adatok továbbra is elérhetőek, lehet nyomtatni, keresni bennük, de további adatokkal nem lehet bővíteni.

Programfrissítés
Ha a programhoz új verzió jelenik meg és engedélyezte a programfrissítések keresését, akkor lehetősége van az új program letöltésére. A programfrissítés interneten keresztül történik. A következő beállításokat kell ellenőrizni a frissítés indítása előtt. Bérszámfejtés-2017 vagy MultiBérszámfejtés-2017 sor ki kell választani a lenyíló listából. Ellenőrizni kell, hogy a programkönyvtár megegyezik-e a telepítési könyvtárral, valamint a HTTP oldal címe mezőnél https://www.riwo.hu van-e beírva. Amennyiben a mezők kitöltése rendben van, akkor kattintson a "Frissítés" nyomógombra. A frissítés előtt ki kell lépni a futó bérprogram(ok)ból. Ha egy vállalkozás neve nincs regisztrálva, akkor az adatbázis frissítés nem fog lefutni. Ez működési problémákat okozhat!

RIWO Bér és Bér-Light programok eltérései

APEH bevallások, 1708, 1758, 17T1041, 17T1042E, 17M30 (2018-január), 1753 (2018-január)    
Bérkarton    
Bérjegyzék    
Átutalások kiszámítása    
Átutalások nyomtatása    
Bérkarton    
Szabadság és távollét nyilvántartás    
Jogcím összesítő    
Adónem kódonkénti összesítő    
Távollétek nyomtatása    
Elemzések    
Elszámolások HTML exportja, küldése levélként    
Nyilatkozat az adóbevalláshoz (NY29-NY30)    
Nyilatkozat az első házasok kedvezményéről    
Nyilatkozat a családi kedvezmény igénybevételéről    
Nyilatkozat a figyelembe vehető költségekről.    
Nyilatkozat a személyi kedvezmény érvényesítéséről.    
Igazolás a nyilvántartásba vételről.    
Igazolólap az álláskeresési járadék és az álláskeresési segély megállapításához.    
Adatlap a bírósági végzéssel meghatározott tartási kötelezettségekről    
Igazolólap a munkanélküli járadék megállapításához    
Igazolás az aktuális évben szerzett bérjövedelmekről    
Adatlap a munkáltatótól származó jövedelmekről a munkaviszony megszűnésekor    
Igazolás az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevételről    
NYENYI adatlap    
Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási szolgáltatás megállapításához    
Munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnésekor    
Munkáltatói igazolás    
Havi átlagos statisztikai létszám kimutatása    
Alkalmazott adatok nyomtatása    
Munkaszerződés    
Egyszerűsített munkaszerződés    
Szabadság lista.    
Béremelési értesítő.    
Főkönyvi feladás    
Online munkaidő nyilvántartás XLS beolvasása (jelenléti ív, bérpótlékok, távollétek).    
Béren kívüli juttatások utalványai.    
Bérpótlékok összesítése.